Hoeveel weken ben jij zwanger?
Zwangerschapskalender

Dé zwangerschapskalender van week tot week voor zwangeren die zich bewust willen voorbereiden met uitgebreidekennis, (natuurlijke) weetjes en positieve geboorteverhalen.Je leest naast de ontwikkeling van je baby en jouw prachtige lichaam veel handige, bewuste en natuurlijke tips over de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Over hoe je in eigen regie kan bevallen enbewuste keuzeskan maken voor jou, je baby én de natuur.

Je baby in week 9 van je zwangerschap

Je baby is nu helemaal compleet! Wat een mijlpaal! Alles wat er hoort te zitten zit er nu op, zelfs de bobbeltjes die later melktanden worden. En bovenop het hoofdje groeit al een beetje haar. Vanaf nu gaat je baby alleen maar groeien en het duurt nog maanden voordat de organen gerijpt zijn en zich verder hebben ontwikkeld. Er verschijnen vingertjes en teentjes aan zijn handen en voeten, die nog steeds een soort zwemvliezen zijn. Het staartje van je baby is wel bijna verdwenen dus het is geen kikkervisje meer. Het gezicht wordt verfijnder. Zijn oortjes zijn aan het groeien. En je baby ontwikkelt zijn oogleden, maar kan zijn ogen nog niet sluiten. De ontwikkeling van het hartje is zo goed als compleet.

Je baby is nu ongeveer 3,5 cm lang en weegt 2 gram. Kun je je het je voorstellen? Een framboosje. En wat ook leuk is om te weten, is dat er maar liefst ongeveer 7 ml vruchtwater is. 


Jij in week 9 van je zwangerschap

Veel vrouwen ervaren veel vermoeidheid in deze tijd. Niet zo gek als je bedenkt dat jouw lichaam bezig is met de groei van een placenta, je stofwisseling sneller gaat en je hormoonniveaus stijgen.

  • Emoties: Je kan hierdoor én door de hormonen wat meer wisselende emoties ervaren. Van huilbuien tot intense lachbuien. Ook misselijkheid kan nog de overhand hebben. Verder zijn veel voorkomende zwangerschapsymptomen in deze periode: bloedarmoede, flauwte, een spontane bloedneus en gevoelige borsten. 
  • Voedingstoffen: Aan veel zwangerschapskwaaltjes is ook wat te doen. Je voeding speelt een zeer belangrijke rol. Als je supplementen bij slikt, zorg dan voor een goed opneembare (natuurlijke) variant in plaats van een synthetische. 
  • Rust en beweging: Let dus goed op je voeding, maar neem ook voldoende rust en vermijd zoveel mogelijk stressvolle situaties. En probeer ook voldoende beweging te krijgen, door bijvoorbeeld wandelen en zwemmen.
  • Obstipatie: Je darmen kunnen ook wat langzamer gaan werken. Dit komt door de hormoonwerking en je baarmoeder groeit natuurlijk ook. Last van obstipatie? Let op je houding als je op de wc zit én let op voldoende vezels.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 9 weken zwanger

  • Je gezondheid staat voorop: Heb je een baan? Jouw werkgever is verplicht om ervoor te zorgen dat jij gedurende je zwangerschap veilig kan werken en dat jouw gezondheid en die van je baby niet geschaad worden. Stel hem of haar dus op de hoogte van je zwangerschap als al jouw werkzaamheden te vermoeiend zijn in deze fase of gevaarlijk voor (de ontwikkeling van) je baby..


←  Terug

Terug naar blog