Hoeveel weken ben jij zwanger?
Zwangerschapskalender

Dé zwangerschapskalender van week tot week voor zwangeren die zich bewust willen voorbereiden met uitgebreidekennis, (natuurlijke) weetjes en positieve geboorteverhalen.Je leest naast de ontwikkeling van je baby en jouw prachtige lichaam veel handige, bewuste en natuurlijke tips over de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Over hoe je in eigen regie kan bevallen enbewuste keuzeskan maken voor jou, je baby én de natuur.

Je baby in week 32 van je zwangerschap

Met 32 weken zwangerschap wordt de ruimte in je baarmoeder steeds kleiner. Je baby kan al in de houding liggen waarin hij geboren gaat worden. Maar maak je geen zorgen als dit niet het geval is, er is nog tijd voor verandering. Sommige baby's kiezen voor een stuitligging, wat eigenlijk ook normaal is. 

  • Achterhoofdsligging: De meeste baby's liggen met hun hoofd naar beneden om zich voor te bereiden op de geboorte. Dit wordt gezien als de meest ideale ligging. Het hoofdje past zich zo het beste aan aan het bekken.
  • Stuitligging: Soms ligt je baby met zijn hoofd omhoog en zijn benen en billen onder. Dit kan een keuze zijn die je baby maakt. Het is belangrijk om open te staan voor verschillende mogelijkheden en erover te praten met je verloskundige.
  • Dwarsligging: Als je baby in dwarsligging ligt, kan dit wijzen op iets dat aandacht nodig heeft. Praat met je baby en laat je begeleiden door een specialist om mogelijke oplossingen te vinden.

Tot week 36 draaien veel kinderen nog vanzelf.


Jij in week 32 van je zwangerschap

  • Kortademigheid: Je zult merken dat je sneller buiten adem bent en mogelijk last hebt van brandend maagzuur. Dit wordt veroorzaakt doordat je groeiende baarmoeder druk uitoefent op je longen en maag. Neem het rustiger aan en luister naar je lichaam. Kamille kan helpen bij brandend maagzuur en zorgt ook voor extra ontspanning.
  • Moeheid: In het derde trimester kan alles wat moeizamer aanvoelen. Je groeiende buik maakt het lastiger om soepel te bewegen. Hoe slaap je? Kamillethee drinken in de avond kan helpen om tot rust te komen, net als een comfortabel zwangerschapskussen of een natuurlijke geurspray met lavendel om te ontspannen.
  • Opsteker: Het is normaal om in de weken voor de geboorte vaker wakker te worden in de nacht. Dit helpt je lichaam en geest wennen aan de nieuwe ritmes die komen gaan. Vergeet niet om voldoende rust te nemen. Extra dutjes overdag kunnen heel nuttig zijn als dat mogelijk is! 

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 32 weken zwanger

  • Ademhalingsoefening: Het regelmatig oefenen van ademhalingsoefeningen tijdens je zwangerschap kan je helpen je voor te bereiden op de bevalling. Probeer bijvoorbeeld rustig in te ademen richting je buik en alle spanning los te laten bij de uitademing. Dit helpt je te ontspannen en kan een natuurlijke vorm van pijnbestrijding zijn, omdat het de aanmaak van oxytocine en endorfine stimuleert. Richt je aandacht op je ademritme om je te focussen op het baringsproces van binnenuit.
  • Waterbevalling: Overweeg je een waterbevalling? Het warme water kan rustgevend zijn tijdens de bevalling. Steeds meer ziekenhuizen en geboortehuizen bieden deze mogelijkheid aan vanwege de vele voordelen. Zorg ervoor dat je begrijpt wat je verloskundige of het ziekenhuis bedoelt met een waterbevalling, aangezien er verschillende protocollen kunnen zijn.
  • Borstvoedingscursus: Als je van plan bent borstvoeding te geven, kan een borstvoedingscursus je helpen om je voor te bereiden op wat komen gaat. Je kunt ook meer leren over de 'breast crawl' en de voordelen hiervan voor zowel jou als je baby.
  • Natuurlijke babyuitzet: Denk bij het samenstellen van de babyuitzet eraan dat je baby niet veel meer nodig heeft dan jouw warmte, voeding en aandacht. Overweeg duurzame en minimalistische opties voor babyproducten die passen bij jouw levensstijl en waarden.
Terug naar blog