Hoeveel weken ben jij zwanger?
Zwangerschapskalender

Dé zwangerschapskalender van week tot week voor zwangeren die zich bewust willen voorbereiden met uitgebreidekennis, (natuurlijke) weetjes en positieve geboorteverhalen.Je leest naast de ontwikkeling van je baby en jouw prachtige lichaam veel handige, bewuste en natuurlijke tips over de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Over hoe je in eigen regie kan bevallen enbewuste keuzeskan maken voor jou, je baby én de natuur.

Je baby in week 25 van je zwangerschap

Het hartje van je baby klopt twee keer zo snel als jouw hart, en zijn of haar huid krijgt een roze-rode kleur vanwege de toegenomen bloedvaatjes onder de huid. Met een gewicht van ongeveer 660 gram heeft je baby minder ruimte in je baarmoeder. Je zult zijn of haar bewegingen duidelijker voelen en mogelijk vaker moeten plassen vanwege de druk op je blaas.

Vanaf 25 weken is je baby 'levensvatbaar'. Als hij vroeg geboren wordt, zal hij in een warme couveuse worden geplaatst op de afdeling neonatologie.


Jij in week 25 van je zwangerschap

  • Kramp: Kramp in de kuit of benen is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal. Massage, bekkenbodemspieroefeningen kunnen verlichting bieden. Ook een slechte circulatie kan een rol spelen.
  • Harde buiken: Harde buiken kunnen horen bij de oefenweeën. Deze activiteit van de baarmoeder is belangrijk omdat het de baarmoedermond voorbereid op de geboorte. Deze weeën kunnen voelen alsof de baby een grote beweging maakt, alsof je baarmoeder pijnloos samentrekt, of je baarmoeder wordt hard, soms een paar seconden, soms een paar minuten lang. Soms moet je er even van op adem komen, maar meestal doen ze geen pijn.
  • Urineverlies: Train je bekkenbodemspieren om urineverlies te voorkomen en bereid je voor op een goede doorbloeding en draagkracht, wat bijdraagt aan een goede houding en vitaliteit.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 25 weken zwanger

  • Voorlichtingsavond zwangerschap: Overweeg je aan te melden voor voorlichtingsavonden van een ziekenhuis of geboortehuis om meer te leren over de zorgprotocollen en de verschillende zorgopties.
  • Doula, ook in de kraamtijd: Overweeg het inhuren van een doula voor je bevalling en zoek ook naar postnatale zorg voor de eerste maanden na de bevalling. Het is belangrijk om ondersteuning te hebben die bij je past en je helpt om te ontspannen tijdens deze nieuwe fase in je leven.


←  Terug

Terug naar blog