Je baby in week 34 van je zwangerschap
- Antistoffen: Je baby begint nu zijn/haar eigen antistoffen aan te maken, wat bijdraagt aan een gezond immuunsysteem. Bij een vaginale bevalling komt de baby in contact met bacteriën uit je vagina en anus, wat gunstig is voor zijn/haar immuunsysteem. Bij een keizersnede kun je vergelijkbare voordelen behalen door een washandje langs je vagina en anus te halen en deze over het gezichtje van je baby te wrijven.
- Vernix/huidsmeer: De vernix, het vettige laagje op de huid van je baby, wordt langzaam minder. Als de witte vernix nog zichtbaar is bij de geboorte, hoef je deze niet af te wassen. Het huidsmeer op de huid van je baby heeft een antibacteriële werking en beschermt de baby in de eerste tijd na de geboorte.
- Placenta: De placenta blijft actief werken en voorziet je baby van voedingsstoffen en zuurstof. Het spijsverteringsstelsel van je baby is al operationeel en je baby drinkt tot wel een halve liter vruchtwater per dag. Recente studies tonen aan dat de placenta niet veroudert naarmate de zwangerschap vordert en zelfs na de geboorte nog bescherming biedt aan je baby.
- Vroeggeboorte: Elke week dat je baby langer in de baarmoeder blijft, vergroot zijn/haar overlevingskansen buiten de baarmoeder. Een vroeggeboorte, voor de 37e week, brengt nog steeds risico's met zich mee, maar met elke week dat je baby langer blijft zitten, worden deze risico's kleiner. Baby's die rond 34 weken geboren worden, kunnen enige tijd op de neonatologieafdeling moeten blijven en in een couveuse liggen, maar de meeste baby's zijn gezond en ontwikkelen zich goed met de juiste zorg.
Jij in week 34 van je zwangerschap
- Kortademigheid: Rond 34 weken zwangerschap bereikt je baarmoeder het hoogste punt, de ribboog, waardoor je longen worden belemmerd en je longcapaciteit met een kwart afneemt. Hierdoor kun je sneller kortademig worden. Het is een teken van de natuur om rustiger aan te doen en jezelf de nodige rust te gunnen.
- Maagzuur: Duizeligheid, een lage bloedsuikerspiegel en maagzuur kunnen vervelende symptomen zijn tijdens de zwangerschap. Probeer kleine maaltijden te eten om je lichaam meer tijd te geven om het voedsel te verteren. Vermijd suiker en zorg ervoor dat je darmen gezond blijven. Om maagzuur te verminderen, kun je proberen om met je hoofd hoger dan je voeten te slapen, bijvoorbeeld door bakstenen onder de poten bij het hoofdeinde van je bed te plaatsen. Daarnaast kunnen biologische yoghurt, (anijs)melk, rauwe amandelen, slippery elm poeder met honing en kamille helpen tegen maagzuur tijdens de zwangerschap.
- Harde buik: Harde buiken zijn samentrekkingen van de baarmoeder als voorbereiding op de bevalling. Ze kunnen optreden als reactie op plotselinge bewegingen of als de baby zich beweegt. Deze samentrekkingen zijn meestal onregelmatig gedurende de dag of kunnen zich tijdelijk vaker voordoen. Het is normaal en een teken dat je lichaam zich voorbereidt op de bevalling.
Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 34 weken zwanger
- Zwangerschapsverlof: Als je rond 34 weken zwangerschap bent, ben je misschien al met zwangerschapsverlof of heb je jezelf verlof gegeven als je een eigen bedrijf hebt. Het is belangrijk om je zwangerschapsverlof ontspannen in te richten. Neem af en toe een dutje overdag om extra energie te verzamelen en stel prioriteiten door minder belangrijke activiteiten uit je agenda te schrappen.
- Goede nachtrust: Een goede nachtrust tijdens de zwangerschap kan een uitdaging zijn vanwege fysiek ongemak, zorgen en dromen. Probeer ontspanningstechnieken zoals kamillethee of lavendelspray en gebruik een zwangerschapskussen om comfortabeler te liggen. Slapen op je linkerzij kan de doorstroming van bloed naar de placenta verbeteren en zo de zuurstof- en voedingsstoffentoevoer naar je baby optimaliseren.