Hoeveel weken ben jij zwanger?
Zwangerschapskalender

Dé zwangerschapskalender van week tot week voor zwangeren die zich bewust willen voorbereiden met uitgebreidekennis, (natuurlijke) weetjes en positieve geboorteverhalen.Je leest naast de ontwikkeling van je baby en jouw prachtige lichaam veel handige, bewuste en natuurlijke tips over de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Over hoe je in eigen regie kan bevallen enbewuste keuzeskan maken voor jou, je baby én de natuur.

Je baby in week 7 van je zwangerschap

Het embryo groeit in razend tempo. Het begint steeds meer op een mensje te lijken, vooral omdat deze week de armen en benen beginnen te vormen. De handjes krijgen ook al langzaam vorm, hoewel ze er nog uitzien als kleine zwemvliesjes. Bovendien ontwikkelen de neusgaatjes, mond en tong van je baby zich. En wist je dat vanaf deze week het embryo zelfs een reflexreactie kan hebben op aanraking?

  • Kwetsbaarheid: Je baby ontwikkelt zich nu in een rap tempo en is daardoor extra kwetsbaar. Het is belangrijk om extra rust te nemen en een gezonde levensstijl te hanteren om te voorkomen dat schadelijke stoffen je baby bereiken.
  • Zorgen om een miskraam: Het is niet ongewoon dat vrouwen zich in deze periode zorgen maken om een miskraam. Echter, stress kan een negatieve invloed hebben. Onthoud dat een miskraam meestal het gevolg is van een aanlegfout en dat je hier weinig invloed op hebt. Zorg goed voor jezelf en heb vertrouwen in je lichaam.
  • Onschuldig bloedverlies: Bloedverlies komt vaak voor en kan onschuldig zijn, bijvoorbeeld door een gesprongen bloedvaatje. Als je bloedverlies ervaart, overleg dan altijd even met je verloskundige voor geruststelling.

Jij in week 7 van je zwangerschap

De placenta produceert nu veel zwangerschapshormonen, wat mogelijk (ochtend)misselijkheid veroorzaakt. Dit kan vaak verminderen in het tweede trimester. 

  • Zwangerschapscravings: Vreetbuien en trek in 'ongewone dingen' zijn gebruikelijk in deze periode en worden veroorzaakt door veranderingen in je lichaam en hormonen. Ook een afkeer van bepaalde geuren kan voorkomen. Let op wat je lichaam je vertelt over eventuele tekorten in je voeding.
  • Borstveranderingen: Door de toename van bloedvaten kunnen je borsten tintelen en zwaarder aanvoelen. De pigmenthoudende ring rond je tepel, de areola, kan donkerder worden. Deze veranderingen kunnen helpen bij het leiden van de baby naar de borst bij de borstvoeding.
  • Bloedvolume toename: Het is normaal dat je lichaam meer ijzer nodig heeft omdat je meer bloed aanmaakt. Noten, abrikozen, bladgroenten en peulvruchten zijn 
  • Overige zwangerschapssymptomen: Andere symptomen die regelmatig gehoord zijn in deze periode zijn: acne, stemmingswisselingen, buikkrampen, bloedverlies na geslachtsgemeenschap en aanmaak van meer speeksel. Veel symptomen hebben een reden en krijg je niet zomaar. Veel symptomen zijn een uiting van bijvoorbeeld te weinig voedingsstoffen of emotionele problemen. Schakel een (natuur)arts in om jou met je klachten te ondersteunen.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 7 weken zwanger

  • Gezond eten tijdens je zwangerschap: Het is zo essentieel om je baby goede eetgewoonten mee te geven en gezond te eten om je baby een optimaal gezonde ontwikkeling te geven in de buik. Wees lief voor jezelf en doe wat jij kan doen om je voedingspatroon zo gezond mogelijk te maken
  • Echo: Doe ‘m dan pas bij 12 weken (tenzij er specifieke redenen voor zijn om de echo eerder te doen), zodat jij en je baby geen onnodige stress hoeven te ervaren. 
  • Bekkenbodemoefeningen: Je zou nu al kunnen beginnen met bekkenbodem oefeningen. Je bekkenbodem wordt aardig wat uitgerekt als straks de baby zich meer naar beneden gaat bewegen naarmate je dichterbij de geboorte komt. Een gezonde bekkenbodem heeft een goede spierspanning maar ook voldoende elasticiteit, wat straks ook de bewegingen van het hoofdje van de baby stimuleert.


←  Terug

Terug naar blog