Hoeveel weken ben jij zwanger?
Zwangerschapskalender

Dé zwangerschapskalender van week tot week voor zwangeren die zich bewust willen voorbereiden met uitgebreidekennis, (natuurlijke) weetjes en positieve geboorteverhalen.Je leest naast de ontwikkeling van je baby en jouw prachtige lichaam veel handige, bewuste en natuurlijke tips over de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Over hoe je in eigen regie kan bevallen enbewuste keuzeskan maken voor jou, je baby én de natuur.

Je baby in week 38 van je zwangerschap

Vanaf week 38 is je baby officieel voldragen en volledig ontwikkeld, klaar om de buitenwereld te betreden. Zijn organen zijn volgroeid, en hij bezit nu de belangrijkste vaardigheden om buiten de baarmoeder te kunnen overleven: ademen en zuigen. Hoewel je baby nu voornamelijk groeit in je buik, kan het zijn dat je buik ineens enorm lijkt te groeien, mede door een groeispurt van je baby.

Je baby ligt nu startklaar met zijn hoofd naar beneden, waardoor hij zich voorbereidt op de bevalling. Zijn botten zijn nog flexibel, waardoor ze zich tijdens de geboorte gemakkelijk aanpassen aan het geboortekanaal. De fontanellen, de openingen tussen de schedelbeenderen, zorgen ervoor dat het hoofdje van je baby tijdens de geboorte kan vervormen en makkelijker door het geboortekanaal kan passeren.

Als je de voetjes van je baby voelt aan de bovenkant van je baarmoeder, oefent je baby alvast voor de bevalling door zich af te zetten tegen de baarmoederrand. De bevalling begint wanneer je baby er klaar voor is en het hormoon cortisol afscheidt, wat de weeën op gang brengt. Het is interessant om te weten dat ongeveer 80% van de baby's wordt geboren in de 10 dagen rond de uitgerekende datum, hoewel veel eerste baby's pas bij 41 of 42 weken worden geboren.

Vitamine K is belangrijk voor een goede bloedstolling, en baby's krijgen direct na de geboorte vitamine K-druppels toegediend om een mogelijk tekort te voorkomen. Hoewel er tegenwoordig vaak een vitamine K-injectie wordt aanbevolen in plaats van druppels, kunnen ouders nog steeds kiezen of ze dit willen. 


Jij in week 38 van je zwangerschap


Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 38 weken zwanger←  Terug

Terug naar blog