Je baby in week 17 van je zwangerschap
Je baby is erg actief en zijn spieren worden sterker. Je zou de eerste bewegingen al kunnen voelen terwijl hij zijn spieren traint. Het is alsof hij alvast een dansje oefent voor zijn grote debuut!
Dankzij de hersenimpulsen kan je baby nu gezichtsuitdrukkingen maken. Het is bijna alsof hij al begint te glimlachen naar de wereld buiten.
In deze periode groeit de foetus minder snel, maar de lengte neemt toe tot ongeveer 18 centimeter. Of je het geslacht van je baby wilt weten of het nog als een spannend mysterie wilt houden, de keuze is aan jou!
Jij in week 17 van je zwangerschap
- Vaker plassen en donkere tepels: Met de groeiende baarmoeder neemt de druk op je blaas toe, dus vaker naar het toilet rennen hoort er nu bij. Ook je tepels ondergaan wat veranderingen, ze worden groter en donkerder. Een soort natuurlijke wegwijzers voor je kleintje!
- Meer zwangerschapskwaaltjes: Veranderingen in vaginale afscheiding, spataderen, obstipatie, en aambeien kunnen voorkomen. Aan de meeste kwaaltjes is wat te doen; veel (gezuiverd) water drinken, gezond eten en voldoende beweging en rust kunnen daarbij helpen en zijn sowieso goed.
- Bloedend tandvlees: Hormonale veranderingen kunnen je tandvlees beïnvloeden, waardoor het tijdens het poetsen kan bloeden. Gezond eten en een goede mondhygiëne zijn belangrijk, maar als je je zorgen maakt, kan een tandartsadvies wonderen doen.
- Harde buiken: Je baarmoeder en buik zal plotseling hard worden en zal zich dan weer ontspannen. Deze oefenweeën zorgen er nog niet voor dat de baarmoedermond open gaat. Deze activiteit in de baarmoeder is eigenlijk belangrijk, omdat dit de baarmoedermond tot een bepaalde hoogte voorbereid op de geboorte. Je baarmoeder spant soms aan als reactie op bewegingen, een volle blaas of stress. Dit is een normaal onderdeel van de zwangerschap, maar als je je zorgen maakt, neem dan gerust contact op met je zorgverlener.
Voorbereiding & natuurlijke tips bij 17 weken zwanger
- Kraampakket en verlofaanvraag: Het is misschien nog vroeg, maar het kan geen kwaad om alvast een kraampakket te bestellen en je verlofaanvraag voor te bereiden, inclusief een ZEZ-uitkering als je als zelfstandige werkt.
- Partnerbetrokkenheid: Iedereen heeft zijn eigen tempo als het gaat om betrokkenheid bij de zwangerschap. Er is geen goed of fout, maar het is belangrijk om open te communiceren over verwachtingen en behoeften. . Je kan ervoor kiezen om samen een zwangerschapscursus te volgen, zoals hypnobirthing, samen bevallen, zwangerschapshaptonomie of een partner workshop.
- Voorbereiden op de bevalling: Denk alvast na over waar je wilt bevallen en hoe je je wilt voorbereiden. Zwangerschapscursussen en het lezen van inspirerende geboorteverhalen kunnen helpen bij het opbouwen van vertrouwen en rust.
- Kinderwagen of dragen?: Overweeg of je een kinderwagen wilt gebruiken of je baby liever draagt in een doek of draagzak. Het dragen van je baby heeft veel voordelen, vooral in de eerste maanden na de geboorte.