Hoeveel weken ben jij zwanger?
Zwangerschapskalender

Dé zwangerschapskalender van week tot week voor zwangeren die zich bewust willen voorbereiden met uitgebreidekennis, (natuurlijke) weetjes en positieve geboorteverhalen.Je leest naast de ontwikkeling van je baby en jouw prachtige lichaam veel handige, bewuste en natuurlijke tips over de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Over hoe je in eigen regie kan bevallen enbewuste keuzeskan maken voor jou, je baby én de natuur.

Je baby in week 30 van je zwangerschap

Je baby weegt nu ongeveer 1,5 kilogram en is zo'n 41 centimeter lang. Nu de belangrijkste functies van je baby zijn ontwikkeld, is het cruciaal dat hij in gewicht blijft toenemen. Zijn zintuigen beginnen ook beter te functioneren. Hij kan licht en donker beter onderscheiden (de pupillen reageren nu op licht), begint meer van jouw geluiden te horen, gaat voor het eerst proeven bij het inslikken van vruchtwater, en begint zijn handjes te gebruiken om zichzelf en de navelstreng te voelen.

Je baby kan nu ook regelmatig de hik krijgen, wat eigenlijk helpt bij de ontwikkeling van zijn hersenen. Hoewel zijn longen nog niet volledig ontwikkeld zijn, kan hij ritmisch 'ademen'. Vanaf het begin van de zwangerschap oefent hij al met ademen door vruchtwater in te slikken, wat geen probleem is omdat zijn longen ermee gevuld zijn. In de laatste paar weken van de zwangerschap ontwikkelen zijn longen "alveolen", kleine zakjes waar uiteindelijk zuurstof in komt.

Je baby heeft nog steeds donshaartjes, en zelfs bij vroeggeboorte zul je die haartjes nog op zijn lijfje zien. Deze haartjes verdwijnen langzaam in de laatste weken van de zwangerschap. Het is moeilijk te voorspellen of je baby geboren zal worden met een kaal hoofdje of een kleine bos haar, omdat dit sterk kan verschillen per baby. Maar de haarzakjes zijn in elk geval volledig aanwezig. Het haar kan nu harder gaan groeien en dikker worden. Na de geboorte zal dit haar meestal binnen de eerste zes maanden uitvallen en vervangen worden door nieuw haar, vaak met een andere kleur en textuur.

Hechting met je baby begint al tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen ervaren dit automatisch, zoals praten tegen de baby, een hand op de buik leggen, of liedjes zingen. Dit kan het liefdeshormoon oxytocine vrijmaken, wat stress verlaagt en zorgt voor rust en blijdschap tijdens de zwangerschap. Maak dus vooral veel contact met je baby!


Jij in week 30 van je zwangerschap

Voel je die bijzondere groei? Je baarmoeder rijst als een liefdevolle koepel boven je navel uit, zo'n 11,5 cm om precies te zijn! Leg eens liefdevol je handen op je buik en voel die rand van je baarmoeder. Het is een prachtige manier om bewust te worden van jouw lichaam en het wonderlijke proces van je groeiende baby.

  • Rugklachten: Rugklachten kunnen nu wat vaker opduiken, maar laat die je niet van je roze wolk afduwen! Zorg voor een goede houding, geef jezelf af en toe een heerlijke pauze met je voeten omhoog en ontdek de magie van zwangerschapsyoga of een verkwikkende zwempartij. En vergeet niet: calcium en magnesium zijn je beste vrienden tegen rugpijn, dus trakteer jezelf op wat extra boterhammen met kaas en een verfrissend glas citroenwater.
  • Harde buiken: Voel je die knijpjes in je buik? Geen zorgen, dat zijn gewoon de voorbereidingen op de grote dag! Braxton Hicks samentrekkingen zijn als kleine herinneringen van je lichaam dat het zich klaarmaakt voor de bevalling. Dus leun achterover, adem diep in en uit, en omarm die kleine tekenen van het leven binnenin je. En als je echt behoefte hebt aan ontspanning, maak dan een rustige wandeling en hydrateer jezelf goed.
  • Jeuk: Ah, die jeukende huid kan soms wat vervelend zijn, maar weet dat het allemaal deel uitmaakt van dit prachtige avontuur. Houd je huid gehydrateerd met natuurlijke crèmes, vermijd synthetische stoffen en geef jezelf af en toe een liefdevolle streling. Je verdient het!

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 30 weken zwanger←  Terug

Terug naar blog