Je baby in week 24 van je zwangerschap
Je baby is nu ongeveer zo groot als een papaya en weegt rond de 600 gram.Het deel van de hersenen van je baby dat bewegingen waarneemt, is ontwikkeld, waardoor hij jouw bewegingen goed kan voelen. Het contact dat je nu met je baby maakt, kan zijn reacties beïnvloeden en draagt bij aan de hechting tussen jullie. Hoewel het nog te vroeg is om geboren te worden, is je baby aan het eind van deze week levensvatbaar. In overleg met artsen kan ervoor worden gekozen om je baby in leven te houden als je vroegtijdige weeën krijgt, hoewel beademing dan nog wel nodig kan zijn.
Jij in week 24 van je zwangerschap
- Je baarmoeder: Je baarmoeder is nu zo groot dat deze boven je navel uitkomt. Het kan een leuke ervaring zijn om de rand van je baarmoeder te voelen en zo bewuster te worden van de groei die plaatsvindt in je lichaam.
- Bloedvolume en placenta: Je bloedvolume neemt toe, wat wordt aangegeven door een gewichtstoename van 2 tot 5 kg tussen week 24 en week 28. Dit is belangrijk voor de groei van de placenta, die nu klaar is om volledig voor de voeding van je baby te zorgen.
- Navelverandering: Je navel kan naar buiten komen als gevolg van je groeiende buik. Dit is meestal onschuldig, maar als je pijn ervaart, is het goed om je verloskundige te informeren.
- Diastase: Een diastase ontstaat wanneer de druk op of trek aan de rechte buikspieren groter is dan het weefsel daartussen kan hebben. Voorkom een diastase na de bevalling door voldoende rust te nemen en de rechte buikspieren niet te veel te belasten. Dit is een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap en sluit meestal binnen 6 maanden na de bevalling.
- Hoge bloeddruk: Let op tekenen van een hoge bloeddruk, zoals vocht vasthouden, hoofdpijn of duizeligheid. Meer rust nemen en voldoende water drinken kan helpen. Een te hoge bloeddruk kan problemen veroorzaken aan het einde van de zwangerschap en duiden op zwangerschapsvergiftiging.
Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 24 weken zwanger
- Duurzame babykamer: Overweeg natuurlijk ouderschap en samen slapen, waarbij je baby dicht bij jou of je partner slaapt. Als je wel een babykamer inricht, doe dit dan op een duurzame manier, bijvoorbeeld door tweedehands spullen te gebruiken en gifvrije verf te gebruiken.
- Wasbare luiers: Denk na over het gebruik van wasbare luiers, wat niet alleen leuk kan zijn maar ook beter voor het milieu.
- Postpartum-plan: Begin na te denken over jouw wensen voor de kraamtijd met behulp van een postpartum-plan.