Hoeveel weken ben jij zwanger?
Zwangerschapskalender

Dé zwangerschapskalender van week tot week voor zwangeren die zich bewust willen voorbereiden met uitgebreidekennis, (natuurlijke) weetjes en positieve geboorteverhalen.Je leest naast de ontwikkeling van je baby en jouw prachtige lichaam veel handige, bewuste en natuurlijke tips over de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Over hoe je in eigen regie kan bevallen enbewuste keuzeskan maken voor jou, je baby én de natuur.

Je baby in week 8 van je zwangerschap

Je baby begint voor het eerst te bewegen, hoewel je dit nog niet zult voelen vanwege zijn kleine omvang. Zijn spieren zijn nu voldoende ontwikkeld om kleine schokjes te maken, waardoor zijn armpjes en beentjes in beweging komen. Ook kan hij al wriemelen met zijn handen.

Hersencellen: Het hoofdje van je baby groeit snel en is nu aanzienlijk groter dan de rest van zijn lichaam, bijna de helft van de totale lengte. 

Vanaf deze week kan de hartslag van de baby worden gedetecteerd, maar dit vereist het gebruik van een doppler.


Jij in week 8 van je zwangerschap

Je bloedvolume neemt toe om de groeiende placenta te ondersteunen, wat kan leiden tot stemmingswisselingen, rusteloosheid en vermoeidheid. Sommige vrouwen ervaren ook een buikje, omdat de baarmoeder al begint te groeien. Het is belangrijk om tijd te nemen voor rust en om goed voor jezelf te zorgen.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 8 weken zwanger: 

  • Misselijkheid: Neem rust, drink gemberthee, zorg voor een goede houding en ventileer de ruimte goed. Overweeg ook andere natuurlijke remedies tegen misselijkheid.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 8 weken zwanger

  • Eerste afspraak verloskundige: Tijdens je eerste afspraak maak je kennis met je verloskundige, wordt je uitgerekende datum vastgesteld en wordt je bloeddruk gemeten. Ook kan er bloed worden afgenomen voor verschillende onderzoeken.
  • Vroege echo: De beste tijd voor een vroege echo is rond 8 weken, omdat er dan al veel kan worden waargenomen. Overweeg echter de voor- en nadelen van een echo voordat je besluit er een te laten maken.
  • NIPT-test: Denk na over of je de NIPT-test wilt laten uitvoeren en weeg de voor- en nadelen af. Het is belangrijk om te onthouden dat je altijd een keuze hebt en dat een test altijd informatie oplevert.
  • Vitaminen en mineralen: Overweeg het slikken van foliumzuur en een goede multivitamine voor zwangere vrouwen. Zorg ervoor dat je voldoende vitamine D, calcium, magnesium en ijzer binnenkrijgt. Laat je indien nodig adviseren door een therapeut of voedingsdeskundige.




←  Terug

Terug naar blog