Hoeveel weken ben jij zwanger?
Zwangerschapskalender

Dé zwangerschapskalender van week tot week voor zwangeren die zich bewust willen voorbereiden met uitgebreidekennis, (natuurlijke) weetjes en positieve geboorteverhalen.Je leest naast de ontwikkeling van je baby en jouw prachtige lichaam veel handige, bewuste en natuurlijke tips over de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Over hoe je in eigen regie kan bevallen enbewuste keuzeskan maken voor jou, je baby én de natuur.

Je baby in week 5 van je zwangerschap

Wat een geweldig nieuws! Als je een zwangerschapstest hebt gedaan en het resultaat positief is, mag je nu zeker zijn dat je een kleintje verwacht. Het is werkelijk wonderbaarlijk hoe een menselijk baby'tje gevormd wordt uit slechts één cel en langzaam maar zeker transformeert tot een volledig mensje. De eerste trimester is cruciaal voor groei en ontwikkeling, en het is dan dat de baby het meest gevoelig is voor invloeden van buitenaf. Daarom is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en een gezonde levensstijl te hanteren tijdens deze periode.

Op dit moment is het embryo nog klein, slechts een fractie van een millimeter groot, en heeft het de vorm van een kikkervisje. Deze week begint het hartje van de baby te vormen en zal het beginnen te kloppen rond de 21e of 22e dag, een prachtige en ontroerende mijlpaal in de ontwikkeling van je kleintje.


Jij in week 5 van je zwangerschap

  • Hormonen en hun grillen: Dankzij het zwangerschapshormoon dat nu rijkelijk aanwezig is, is een zwangerschapstest vrij betrouwbaar. Dit betekent ook dat je waarschijnlijk al zwangerschapssymptomen begint te voelen. Hoe voel jij je? De wervelende dans van veranderende hormonen kan stemmingswisselingen, vermoeidheid en misselijkheid met zich meebrengen. Dit is het begin van een lesje luisteren naar de signalen van je veranderende lichaam, een vaardigheid die je straks goed van pas zal komen bij de bevalling. Het is nooit te vroeg om hiermee te beginnen.
  • Zwangerschapscravings In deze periode kunnen je smaakpapillen vreemd gedrag vertonen en kun je verlangen naar ongewone dingen. Zwangerschapscravings zijn eigen aan de veranderingen in je lichaam en het werk van hormonen. Aan de andere kant kun je juist een afkeer ontwikkelen van bepaalde geuren. Blijf goed voor jezelf zorgen en eet gezond. Op die manier geef je je kindje de beste start in het leven.
  • Gevoelige borsten en vaker plassen: Je borsten zullen groeien door een verhoogde bloedstroom en de ophoping van vet, wat ze mogelijk gevoeliger maakt. En omdat je baarmoeder al is verdubbeld in grootte, moet je waarschijnlijk vaker naar het toilet. Gelukkig verdwijnt dit vaak in het tweede trimester om weer terug te komen aan het einde van de zwangerschap.
  • Meer zwangerschapssymptomen: Andere symptomen tijdens de zwangerschap die kunnen voorkomen rond de 5 weken zijn: acne, stemmingswisselingen, buikkrampen, pijnlijke borsten, bloedverlies na geslachtsgemeenschap en aanmaak van meer speeksel. 


Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 5 weken zwanger

  • Prenatale zorg: Bij 5 weken denken aan de geboortewerkers met wie je zou willen werken, lijkt misschien vroeg, maar in de praktijk is het niet overbodig. Als je bijvoorbeeld natuurlijke kraamzorg wil of een holistische verloskundige, dan kan het raadzaam zijn om daar al over na te denken omdat zij snel volgeboekt zijn. 
  • Zorg voor voldoende rust: Geef jezelf de tijd om te rusten en te ontspannen terwijl je lichaam zich aanpast aan de veranderingen die plaatsvinden. Luister naar je lichaam en neem rust wanneer je moe bent.
  • Eet gezond en gevarieerd: Voed jezelf en je groeiende baby met gezonde en voedzame voeding. Vul je bord met een kleurrijk assortiment van fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten om ervoor te zorgen dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.
  • Vermijd schadelijke stoffen: Vermijd het gebruik van alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je baby en moeten worden vermeden.


←  Terug

Terug naar blog