Hoeveel weken ben jij zwanger?
Zwangerschapskalender

Dé zwangerschapskalender van week tot week voor zwangeren die zich bewust willen voorbereiden met uitgebreidekennis, (natuurlijke) weetjes en positieve geboorteverhalen.Je leest naast de ontwikkeling van je baby en jouw prachtige lichaam veel handige, bewuste en natuurlijke tips over de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Over hoe je in eigen regie kan bevallen enbewuste keuzeskan maken voor jou, je baby én de natuur.

Je baby in week 16 van je zwangerschap

Je kleintje begint echt de wereld om zich heen te ontdekken! Hoewel zijn of haar oogjes nog dicht zijn, begint hij nu het verschil tussen dag en nacht waar te nemen. En wist je dat je baby nu zo'n 120/130 gram weegt en net zo groot is als een avocado? 

Je baby is druk bezig met het oefenen van alle ledematen. Van het rechtuit kijken tot hartstikke scheel; hij of zij is volop in beweging! En hoe schattig is het dat je kleintje nu al kan (duim) zuigen, zich kan verslikken en de hik kan krijgen? En die wimpers en wenkbrauwen? Die zijn er nu ook! En wist je dat de vingerafdruk van je baby nu al is ontwikkeld? 


Jij in week 16 van je zwangerschap

Jouw borsten zijn nu klaar om melk te produceren. Misschien merk je zelfs al wat lekken, wat betekent dat de productie begonnen is. Hoe bijzonder is het dat de eerste druppels, colostrum genaamd, al worden aangemaakt? En voor wat extra comfort kun je altijd (wasbare) zoogkompressen gebruiken.

  • Doorbloeding: Met een betere doorbloeding van je lichaam, kun je ook merken dat je geslachtsorganen wat actiever zijn dan normaal. En misschien heb je ook wel wat meer zin in seks dan voorheen, met die rondere borsten en die mooie babybuik. 
  • Zwangerschapsstrepen: Het zijn kleine scheurtjes in je huid, veroorzaakt door het uitrekken van je buik en borsten. Maar maak je geen zorgen, ze horen bij het avontuur van de zwangerschap. Vergeet niet om je huid goed te verzorgen en geef jezelf de liefdevolle aandacht die je verdient.
  • Contact met je baby: Vergeet niet om tijd vrij te maken om contact te maken met je baby. Handen op je buik, praten tegen je kleintje, of gewoon even stilstaan en voelen. En wie weet, voel je hem of haar deze week wel voor het eerst bewegen! Je bent aan het creëren, aan het groeien, en aan het liefhebben, en dat is het mooiste geschenk van allemaal.
  • Beginnende bekkenpijn: Het kan zijn dat je last van je bekken krijgt. Het is raadzaam om dan nu al naar een fysiotherapeut, cesar therapeut, osteopaat of bekken- of oefentherapie te gaan. 

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 15 weken zwanger

  • Blaasontsteking: Zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor een blaasontsteking vanwege de veranderende hormoonhuishouding in hun lichaam. De urineleiders worden tijdens de zwangerschap wijder en de blaaswand slapper. Daarbij drukt later in de zwangerschap jouw baarmoeder meer op je blaas waardoor je meer aandrang voelt om te plassen. Bacteriën maken dus meer kans om een blaasontsteking te veroorzaken. 
  • Moedergevoel: Het is niet ongewoon dat vrouwen zich al moeder voelen vanaf het moment dat ze zwanger zijn, terwijl vaders vaak pas dit gevoel ervaren wanneer de baby geboren is. Neem tijdens je zwangerschap om vertrouwen te vinden in jezelf en je lichaam. Neem de tijd om eventuele eerdere traumatische bevallingen te verwerken en angsten op te lossen. Onthoud dat het normaal is om angstig te zijn, maar dat je ook met angst goed kunt bevallen. Erken je gevoelens en ontdek wat jou helpt om met deze angst om te gaan. 


←  Terug

Terug naar blog