Hoeveel weken ben jij zwanger?
Zwangerschapskalender

Dé zwangerschapskalender van week tot week voor zwangeren die zich bewust willen voorbereiden met uitgebreidekennis, (natuurlijke) weetjes en positieve geboorteverhalen.Je leest naast de ontwikkeling van je baby en jouw prachtige lichaam veel handige, bewuste en natuurlijke tips over de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Over hoe je in eigen regie kan bevallen enbewuste keuzeskan maken voor jou, je baby én de natuur.

Je baby in week 29 van je zwangerschap

Wanneer je rond de 29 weken zwanger bent, merk je dat je baby steeds minder ruimte heeft om te bewegen. Het kan zijn dat hij al met zijn hoofdje naar beneden ligt, maar het kan ook zijn dat hij nog in een stuitligging verkeert. Je baby heeft nog een paar weken om zich goed in de baarmoeder te positioneren, en het kan zelfs tijdens de bevalling nog van positie veranderen. Het is belangrijk te onthouden dat een stuitligging gewoon een variatie van normaal is, en sommige baby's kiezen er bewust of onbewust voor om op die manier geboren te worden.

In het derde trimester maakt je baby een snelle ontwikkeling door. Hoewel hij al volledig gevormd is, heeft hij nog werk te verrichten om te groeien, organen te laten rijpen en zich voor te bereiden op de geboorte. Zijn skelet ontwikkelt zich van zacht kraakbeen naar bot, en zijn smaakpapillen worden verfijnd, waardoor hij het verschil tussen zoet en zuur kan proeven.

Het zenuwstelsel van je baby ontwikkelt zich snel, met de vorming van myeline die ervoor zorgt dat zenuwsignalen sneller worden doorgegeven. Zijn hersenen groeien snel en krijgen meer groeven, waardoor het hersenoppervlak ontstaat. Cellen in zijn hersenen specialiseren zich, waardoor zijn zintuigen (zien, horen, ruiken, proeven en voelen) zich ontwikkelen.

De navelstreng van je baby wordt sterker en dikker en heeft verschillende belangrijke taken, zoals het overbrengen van voedingsstoffen en zuurstof vanuit jouw bloed naar je baby, het afvoeren van afvalstoffen, het aanmaken van hormonen die de zwangerschap in stand houden, en het doorgeven van antilichamen van jou aan je baby, waardoor hij na de geboorte al wat afweer heeft. Ook vormt de navelstreng een barrière tegen ziekteverwekkers en schadelijke stoffen. Als de navelstreng om het nekje van je baby zit, hoeft dit geen belemmering te zijn voor een goede geboorte, omdat de navelstreng veerkrachtig is en niet knelt tussen het hoofdje en het rompje.


Jij in week 29 van je zwangerschap

  • Beweging: als je ineens minder beweging in je buik voelt, bel dan altijd je verloskundige
  • Spataderen: Spataderen kunnen ook optreden door de grotere hoeveelheid bloed in je bloedvaten en hormonale veranderingen. Om spataderen te verminderen, kun je veel bewegen, voorkomen dat je te lang stilstaat, een kussen onder je benen leggen tijdens het slapen en oefeningen doen die de bloedcirculatie verbeteren.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 29 weken

  • Groeiecho: Rond de 29 weken zwangerschap krijg je een groeiecho aangeboden, waarbij je verloskundige kijkt of je baby goed groeit, er genoeg vruchtwater is en of de placenta gezond is. 


←  Terug

Terug naar blog