Hoeveel weken ben jij zwanger?
Zwangerschapskalender

Dé zwangerschapskalender van week tot week voor zwangeren die zich bewust willen voorbereiden met uitgebreidekennis, (natuurlijke) weetjes en positieve geboorteverhalen.Je leest naast de ontwikkeling van je baby en jouw prachtige lichaam veel handige, bewuste en natuurlijke tips over de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Over hoe je in eigen regie kan bevallen enbewuste keuzeskan maken voor jou, je baby én de natuur.

Je baby in week 35 van je zwangerschap

Op dit punt in de zwangerschap zijn de meeste organen en functies van je baby compleet. De komende weken staat vooral in het teken van gewichtstoename en verdere ontwikkeling van de hersenen. Je baby is nu ongeveer zo groot als een grote honingmeloen en kan al een stevige greep maken met de handjes. De ogen reageren nu spontaan op licht, wat wijst op verdere ontwikkeling van de zintuigen.

Het slaapritme van je baby in de baarmoeder is fascinerend. Tot ongeveer 7 maanden slaapt je baby zo'n 95% van de tijd. Naarmate de zwangerschap vordert, neemt dit percentage geleidelijk af tot ongeveer 90% rond de geboorte. Hoewel er weinig onderzoek is gedaan naar dromen van een foetus, wijst het verschil in hersenactiviteit tussen REM-slaap (waarin mensen dromen) en diepe slaap erop dat dromen mogelijk zijn, vooral in de latere fase van de zwangerschap.

Indaling: Rond week 35 kan je baby zich gaan indalen, waarbij het hoofd naar beneden draait om zich voor te bereiden op de bevalling. Dit kan al eerder in de zwangerschap gebeuren, soms al vanaf week 30, of pas net voor de geboorte. Veel vrouwen merken niet veel van de indaling, maar het kan gepaard gaan met harde buiken of indalingsweeën. Deze weeën zijn onregelmatig en worden steeds zwakker. Warmte, zoals een warm bad met kamille of lavendelolie, kan helpen om te ontspannen tijdens deze periode.


Jij in week 35 van je zwangerschap

  • Urineverlies: Door het mogelijke indalen van de baby kan de baarmoeder meer druk uitoefenen op de blaas, waardoor je vaker moet plassen of last kunt hebben van spontaan urineverlies. Het gebruik van (wasbare) maandverbanden kan hierbij helpen, en het trainen van de bekkenbodemspieren kan ook nuttig zijn, zowel om urineverlies te verminderen als om de bekken voor te bereiden op de bevalling.
  • Lastig slapen: Het kan steeds lastiger worden om comfortabel te slapen. Slapen op je linkerzij wordt vaak aanbevolen vanwege een betere bloedcirculatie. Het gebruik van een (zwangerschaps)kussen tussen je benen kan ook helpen. Als je verlof hebt, probeer dan overdag zoveel mogelijk te rusten en activiteiten te doen waarbij je kunt ontspannen, zoals het nemen van een voetenbad, het aansteken van kaarsjes, het drinken van kamillethee, of het lezen van positieve zwangerschapsboeken.
  • Verlof en nesteldrang: Veel vrouwen gaan rond week 35 met zwangerschapsverlof, waardoor ze de tijd krijgen om zich voor te bereiden op de bevalling en om nesteldrang te ervaren. Dit instinct om een veilige omgeving te creëren is vergelijkbaar met dat van de meeste dieren. Het is normaal dat je in deze periode praktische zaken wilt regelen en je huis wilt klaarmaken voor de komst van de baby. Echter, vergeet niet om ook tijd te nemen voor rust, ontspanning, en een gezonde levensstijl, omdat dit belangrijk is voor zowel jou als je baby. Wees niet te streng voor jezelf als je niet alles kunt afronden voordat de bevalling begint. Het belangrijkste is dat je je mentaal en praktisch voorbereidt en geniet van deze bijzondere periode.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 35 weken zwanger



←  Terug

Terug naar blog