Hoeveel weken ben jij zwanger?
Zwangerschapskalender

Dé zwangerschapskalender van week tot week voor zwangeren die zich bewust willen voorbereiden met uitgebreidekennis, (natuurlijke) weetjes en positieve geboorteverhalen.Je leest naast de ontwikkeling van je baby en jouw prachtige lichaam veel handige, bewuste en natuurlijke tips over de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Over hoe je in eigen regie kan bevallen enbewuste keuzeskan maken voor jou, je baby én de natuur.

Je baby in week 36 van je zwangerschap

Het is fascinerend om te zien hoe je baby nu bijna alle ruimte van de vruchtzak inneemt en zich klaarmaakt voor de geboorte, met zijn hoofdje naar beneden of zelfs in een stuitligging. Ongeacht de positie, zijn zuigspieren zijn nu ontwikkeld en klaar voor borstvoeding, die wordt aanbevolen voor de eerste zes maanden en bij voorkeur langer.

Als je baby in een liggingsvariant ligt, zoals een stuit- of dwarsligging, is het belangrijk om je opties te bespreken met je verloskundige. Hoewel sommigen misschien huiverig zijn voor een stuitgeboorte, zijn er nog steeds mogelijkheden voor een vaginale bevalling, zelfs thuis of in bad. Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over alle opties en te weten dat je altijd een keuze hebt.

Het is ook geruststellend om te weten dat je baby nu vooral aankomt in een extra laagje vet, wat essentieel is om de lichaamstemperatuur te reguleren en energie op te slaan. Dit helpt je baby om na de geboorte een goede start te maken.


Jij in week 36 van je zwangerschap

  • Colostrum: Het is prachtig om te zien hoe je lichaam zich voorbereidt op de komst van je baby door de productie van colostrum. Colostrum, de eerste melk die je produceert, zit boordevol essentiële voedingsstoffen en antistoffen die cruciaal zijn voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Het is geweldig om te weten dat deze eerste melk hem zal helpen om een sterk immuunsysteem op te bouwen en hem weerbaarder te maken tegen ziekten en allergieën gedurende zijn hele leven. Het kan zijn dat je borsten een beetje bobbelig aanvoelen doordat je melkklieren uitzetten en zich vullen met colostrum. Het gebruik van (wasbare) zoogcompressen kan helpen om de eerste moedermelk op te vangen en je comfortabel te houden.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 36 weken zwanger

  • Postpartum plan: Het is belangrijk om niet alleen te focussen op de bevalling, maar ook op de periode daarna. Het opstellen van een postpartum plan kan enorm waardevol zijn om ervoor te zorgen dat je de ondersteuning krijgt die je nodig hebt tijdens deze bijzondere maar soms uitdagende periode. Denk na over wie je kan helpen met praktische zaken zoals het verzorgen van huisdieren, het regelen van maaltijden en het huishouden. Het is ook verstandig om alvast met je kraamverzorgster te praten over haar rol en wat je verwachtingen zijn. Het opstellen van een postpartum plan kan je helpen om je voor te bereiden op de eerste veertig dagen na de bevalling, die een grote impact kunnen hebben op de komende veertig jaar van je leven. Neem de tijd om na te denken over wat voor jou belangrijk is en hoe je de nodige ondersteuning kunt krijgen tijdens deze periode.


←  Terug

Terug naar blog