Hoeveel weken ben jij zwanger?
Zwangerschapskalender

Dé zwangerschapskalender van week tot week voor zwangeren die zich bewust willen voorbereiden met uitgebreidekennis, (natuurlijke) weetjes en positieve geboorteverhalen.Je leest naast de ontwikkeling van je baby en jouw prachtige lichaam veel handige, bewuste en natuurlijke tips over de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Over hoe je in eigen regie kan bevallen enbewuste keuzeskan maken voor jou, je baby én de natuur.

Je baby in week 28 van je zwangerschap

Je kleintje is nu ongeveer zo groot als een grote bloemkool, met een gewicht van ongeveer 1 kilogram en een lengte van 37 cm. Zijn persoonlijkheid begint langzaam maar zeker vorm te krijgen, en je kunt zelfs al zijn gezichtsuitdrukkingen herkennen. Het is bijna alsof hij een eigen karakter begint te ontwikkelen, wat een wonderbaarlijke ervaring!

Zijn oogjes zijn nu regelmatig open, al blijft zijn definitieve oogkleur nog even een verrassing tot na zijn eerste verjaardag. En merk je soms dat hij de hik heeft? Dat is gewoon een teken van zijn groeiende motorische vaardigheden en zijn voorbereiding op het slikken en zogen.


Jij in week 28 van je zwangerschap

Derde trimester

Het derde trimester van de zwangerschap loopt vanaf 28 weken tot aan de geboorte, dus duurt ongeveer 14-16 weken. Aan het eind van week 39 ligt je uitgerekende datum en is de (gemiddelde) volledige termijn van je zwangerschap behaald. De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken.

  • Brandend maagzuur: Brandend maagzuur kan een ongemakkelijke metgezel zijn tijdens het derde trimester. Met je groeiende baarmoeder die druk uitoefent op je maag, is het geen verrassing dat je hier last van kunt hebben. Om dit te verminderen, kun je overwegen om gedurende de dag kleine maaltijden te eten en langzaam te eten. Het is ook slim om niet te veel te drinken tijdens de maaltijden.
  • Voorweeën: Voorweeën, hoewel niet zo intens als de uiteindelijke weeën van de bevalling, kunnen toch behoorlijk ongemakkelijk zijn. Je baarmoeder begint zich al voor te bereiden op de grote dag, wat soms resulteert in samentrekkingen die aanvoelen als menstruatiepijn of een zware last in je buik. Ze kunnen uren aanhouden, maar onthoud dat ze niet in kracht en frequentie toenemen. Als je je zorgen maakt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je verloskundige. Als je je afvraagt of het voorweeën zijn, kan het ook gewoon bandenpijn zijn, die je vooral voelt bij plotselinge bewegingen zoals opstaan, niezen of hoesten, en zelfs bij lange wandelingen.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 28 weken zwanger

  • Geboortekaartje: Tegenwoordig zijn er prachtige en duurzame geboortekaartjes beschikbaar. Je kunt overwegen om zelf een geboortekaartje te ontwerpen of om dit door iemand anders te laten doen. Denk ook na over wat je naast de naam en geboortedatum nog op het kaartje wilt vermelden. Vergeet niet om alvast een adressenbestand aan te leggen en te bedenken naar wie je allemaal een kaartje wilt sturen. Op die manier kun je goed inschatten hoeveel kaartjes je nodig hebt en welke adressen nog ontbreken. 


←  Terug

Terug naar blog