Hoeveel weken ben jij zwanger?
Zwangerschapskalender

Dé zwangerschapskalender van week tot week voor zwangeren die zich bewust willen voorbereiden met uitgebreidekennis, (natuurlijke) weetjes en positieve geboorteverhalen.Je leest naast de ontwikkeling van je baby en jouw prachtige lichaam veel handige, bewuste en natuurlijke tips over de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Over hoe je in eigen regie kan bevallen enbewuste keuzeskan maken voor jou, je baby én de natuur.

Je baby in week 20 van je zwangerschap

Aan het einde van deze week is je baby van top tot teen ongeveer 16 ½ cm lang en weegt hij ongeveer 340 gram. Ook heeft hij nu ongeveer 350 ml vruchtwater om zich heen. Voor meisjes betekent dit ook dat ze al 7 miljoen eicellen in hun eierstokken hebben, wat een fascinerend idee is! Voor jongens beginnen de testikels met hun indaling terwijl de genitaliën zich verder ontwikkelen in de komende maanden. Bovendien oefent je kleintje zijn spijsvertering door af en toe slokjes vruchtwater in te slikken, waardoor hij meconium produceert, de eerste ontlasting die anders is dan wat je normaal zou verwachten.

Jij in week 20 van je zwangerschap

 • Op de helft: Gefeliciteerd, je bent ongeveer halverwege je zwangerschap! Neem even de tijd om hierbij stil te staan. Hoe voel je je? Kun je genieten van deze bijzondere periode? Als je last hebt van vervelende kwaaltjes, kan het zijn dat er iets uit balans is. Het kan helpen om een natuurgeneeskundig arts te raadplegen, die je kan helpen bij het vinden van de juiste balans.
 • Gewichtstoename: Je bent waarschijnlijk al wat kilo's aangekomen, gemiddeld zo'n zes. Elke week komt er ongeveer een halve kilo bij, mede door de groei van je baby en het vruchtwater. Zolang je gezond leeft, genoeg rust neemt en voldoende beweegt, hoef je je hier geen zorgen over te maken. En onthoud, die extra kilo's zullen van pas komen als je straks borstvoeding geeft!
 • 20-wekenecho: Misschien overweeg je deze week een echo te laten maken, waarbij het geslacht meestal duidelijk te zien is. Deze echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar en biedt een kans om lichamelijke afwijkingen bij je baby te onderzoeken, evenals de groei en de hoeveelheid vruchtwater. Maar je kunt er ook voor kiezen om deze details te laten bepalen door je verloskundige met behulp van haar ogen en handen.
 • Kinkhoestvaccinatie: Bij 22 weken wordt het kinkhoestvaccin aangeboden, maar het is niet verplicht. Denk goed na over wat voor jou de beste keuze is en informeer jezelf over de voor- en nadelen van vaccinatie.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 20 weken zwanger

 • Informeer jezelf: Neem de tijd om jezelf te informeren over verschillende geboorteopties, zoals thuisbevallingen, bevallen in een geboortecentrum of in het ziekenhuis. Lees boeken, bekijk documentaires en praat met andere moeders over hun ervaringen.
 • Bedenk jouw ideale bevallingservaring: Denk na over hoe jij je ideale bevalling voor je ziet. Wil je bijvoorbeeld een actieve bevalling met veel beweging, of geef je juist de voorkeur aan een rustige en ontspannen omgeving? Schrijf op wat voor jou belangrijk is.
 • Stel een geboorteteam samen: Kies zorgverleners die jouw visie op de bevalling ondersteunen. Dit kan je verloskundige, een doula, je partner en andere ondersteunende personen zijn. Zorg ervoor dat je je comfortabel voelt bij de mensen die je om je heen wilt hebben tijdens de bevalling.
 • Beschrijf je wensen en voorkeuren: Schrijf gedetailleerd op wat je wel en niet wilt tijdens de bevalling. Denk aan zaken zoals pijnbestrijding, baringshoudingen, het gebruik van medische interventies en wat er na de geboorte met de placenta moet gebeuren.
 • Houd flexibiliteit in gedachten: Hoewel het goed is om je wensen op te schrijven, is het ook belangrijk om flexibel te blijven. Soms verloopt een bevalling anders dan gepland, en het is belangrijk om open te staan voor veranderingen als dat nodig is.
 • Communicatie met je geboorteteam: Bespreek je geboorteplan met je zorgverleners en eventuele andere betrokkenen. Zorg ervoor dat ze op de hoogte zijn van je wensen en dat ze bereid zijn om hier rekening mee te houden tijdens de bevalling.
 • Maak meerdere kopieën: Zorg ervoor dat je meerdere kopieën van je geboorteplan hebt, zodat je er altijd een bij de hand hebt tijdens de bevalling. Geef kopieën aan je verloskundige, je doula en andere leden van je geboorteteam.
 • Blijf betrokken bij het proces: Tijdens de bevalling kan het soms moeilijk zijn om je geboorteplan in gedachten te houden. Blijf betrokken bij het proces en blijf communiceren met je geboorteteam over je wensen en behoeften.
Terug naar blog