Hoeveel weken ben jij zwanger?
Zwangerschapskalender

Dé zwangerschapskalender van week tot week voor zwangeren die zich bewust willen voorbereiden met uitgebreidekennis, (natuurlijke) weetjes en positieve geboorteverhalen.Je leest naast de ontwikkeling van je baby en jouw prachtige lichaam veel handige, bewuste en natuurlijke tips over de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Over hoe je in eigen regie kan bevallen enbewuste keuzeskan maken voor jou, je baby én de natuur.

Je baby in week 31 van je zwangerschap

Je kleintje is nu zo'n 41 cm lang en weegt ongeveer 1,5 kilo. En wist je dat je placenta bijna een halve kilo kan wegen aan het einde van je zwangerschap? Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling door extra bloed aan te maken, tot wel twee liter meer dan normaal!

Terwijl jij heerlijk ligt te rusten, is je baby druk in de weer met allerlei activiteiten. Hij slikt, ademt, hikt, zuigt, draait zijn hoofd en beweegt zijn armen en benen. Al die bewegingen zijn een teken van een gezonde en actieve baby. Lig je 's nachts wakker van zijn vrolijke gymnastiek in je buik? Geniet dan van dit bijzondere moment!

In die kleine bolletjes hersenen van je baby gebeurt ook van alles! Er worden verbindingen aangelegd en zijn hersenen maken een groeispurt door. Een wonderbaarlijke ontwikkeling die je baby voorbereidt op de grote wereld buiten de baarmoeder.

Overweeg je om navelstrengbloed te doneren na de geboorte? Het klinkt als een nobel gebaar, maar vergeet niet dat je baby dit bloed zelf hard nodig heeft. Door de navelstreng vrijwel direct na de geboorte door te knippen, krijgt je baby minder bloed, ijzer en voedingsstoffen binnen. Neem dus de tijd om je goed in te lezen voordat je deze belangrijke beslissing neemt. Jouw kleintje staat altijd op de eerste plaats!

Twijfel je of je met 31 weken zwanger je baby minder voelt bewegen? Bel dan je verloskundige.


Jij in week 31 van je zwangerschap

  • Carpaal tunnel syndroom: Het Carpaal Tunnel Syndroom kan een vervelend zwangerschapskwaaltje zijn. Door het extra gewicht en vocht in je polsen kan een zenuw bekneld raken, wat leidt tot een doof gevoel en tintelende vingers. Maar geen zorgen, er zijn manieren om verlichting te vinden! Probeer je handen regelmatig te wrijven en heen en weer te schudden om de doorstroming te bevorderen. En vergeet niet om rustiger aan te doen! Het drinken van voldoende water, minstens 2 liter per dag, kan ook helpen. Typen achter de computer kan het probleem verergeren, dus neem regelmatig pauzes.
  • Tepels: Merk je dat je tepels soms natte vlekken achterlaten? Dit kan worden veroorzaakt door het hormoon prolactine, dat ervoor zorgt dat je lichaam al moedermelk begint aan te maken. Je borsten zijn druk bezig met de voorbereidingen, een goed teken! Om vlekken in je kleding te voorkomen, kun je alvast (wasbare) zoogcompressen gebruiken. Zo blijf je comfortabel en droog.
  • Hoofdpijn:  kan een teken zijn van een te hoge bloeddruk, ook wel bekend als zwangerschapshypertensie. Gelukkig kun je vaak preventieve maatregelen nemen en zelfs de bloeddruk verlagen met behulp van voeding, kruiden en homeopathie. Twijfel je? Neem dan altijd contact op met je verloskundige voor advies en begeleiding. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens deze bijzondere periode.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 31 weken zwanger

  • Pijnbestrijding: tijdens de bevalling kan een persoonlijke keuze zijn. Heb je al nagedacht over wat jij graag zou willen? Ontdek hier de voor- en nadelen en de mogelijkheden van natuurlijke pijnbestrijding. Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen die past bij jouw wensen en behoeften.
  • Thuis bevallen of in het ziekenhuis?: Misschien heb je al gedachten over waar je jouw baby ter wereld wilt brengen. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt en de plek kiest waar je je het veiligst voelt. Zowel thuis bevallen als in het ziekenhuis is veilig, maar het is essentieel om te kiezen wat voor jou het beste is. 


←  Terug

Terug naar blog