Hoeveel weken ben jij zwanger?
Zwangerschapskalender

Dé zwangerschapskalender van week tot week voor zwangeren die zich bewust willen voorbereiden met uitgebreidekennis, (natuurlijke) weetjes en positieve geboorteverhalen.Je leest naast de ontwikkeling van je baby en jouw prachtige lichaam veel handige, bewuste en natuurlijke tips over de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Over hoe je in eigen regie kan bevallen enbewuste keuzeskan maken voor jou, je baby én de natuur.

Je baby in week 39 van je zwangerschap

De huid van je baby krijgt langzaam meer kleur naarmate er meer vet wordt toegevoegd. Dit kan leiden tot veranderingen in pigmentatie, zoals bijvoorbeeld de kleur van de ogen. Sommige baby's worden geboren met blauwe ogen die later veranderen naar bruin. Ook kan de huid van een pasgeboren baby vaak licht van kleur zijn.

Hoewel de uitgerekende datum een magisch moment kan zijn voor veel vrouwen, wordt slechts één op de twintig baby's daadwerkelijk op die dag geboren. Het is belangrijk om te onthouden dat de bevalling op elk moment kan beginnen, maar het kan ook nog een paar weken duren. Blijf dus lekker in beweging, omdat dit de indaling van de baby kan bevorderen.

Er zijn verschillende factoren die meespelen bij het starten van de bevalling, waaronder de grootte van de placenta. Een grote placenta produceert bijvoorbeeld veel progesteron, wat de weeënactiviteit kan remmen. Uiteindelijk is het echter de baby die bepaalt wanneer de bevalling begint, omdat de baby cortisol afscheidt, een stresshormoon dat via de placenta bij de moeder terechtkomt en de weeën en dus de bevalling in gang zet.


Jij in week 39 van je zwangerschap

  • Ongeduld: Het kan behoorlijk ongeduldig maken wanneer je 39 weken zwanger bent. Gedachten als "Zou het vandaag al beginnen?" en "Zijn dit weeën?" zijn heel normaal. Vooral bij een tweede of derde baby, wanneer je al 1-2 uur echte weeën kunt hebben die toch niet doorzetten, kan dit verwarrend en frustrerend zijn. Het is een mix van gevoelens, zowel positief als negatief.
  • Ontsluitingsweeën: Deze kunnen beginnen bij 39 weken. Deze zijn intense samentrekkingen van de baarmoeder die snel in kracht toenemen en langzaam afzakken. Als de bevalling begint, twijfelen veel vrouwen of het echt is begonnen. Reguliere buikkrampen die langer aanhouden, wijzen op het begin van de bevalling. Probeer tijdens de bevalling door te gaan met waar je mee bezig was, dit kan afleiding bieden en de duur van de bevalling verkorten.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 39 weken zwanger

  • Geboorteaangifte: Als je baby geboren is en je wilt hem of haar aangeven, moet de wettelijke vader of degene die het kind erkend heeft, de baby binnen drie werkdagen aangeven. Dit kan gedaan worden bij de burgerlijke stand van de geboorteplaats, en feestdagen en weekenden worden niet meegerekend. Je partner kan deze aangifte doen en moet daarvoor enkele documenten meenemen, zoals het trouwboekje (indien van toepassing), het geboortebewijs en eventueel een akte van naamskeuze.
Terug naar blog