25/26 dec en 1 jan gelden afwijkende bezorgtijden

Artikel is toegevoegd

Subscribe arrow_drop_up

Is een omega 3-6-9 supplement echt nodig?

  • person Lydia Jansen
  • calendar_today

De term omega 3 - 6 - 9 klinkt compleet en daarmee noodzakelijk, en veel supplementen beloven je de perfecte mix. Maar klopt dit wel? De waarheid is dat je lichaam de drie vetzuren heel verschillend behandelt en dat supplementeren van sommige van deze vetzuren geen zin heeft of zelfs de balans in je lichaam kan verstoren..

Wat is het verschil tussen omega 3, 6 en 9?

De drie vetzuren omega 3, 6 en 9 zijn vernoemd naar de locatie van hun dubbele binding in de molecuulstructuur (de 3e, 6e of 9e positie). En ondanks dit kleine verschil heeft elk vetzuur een unieke functie voor ons lichaam:


Omega 3 (in de vormen EPA en DHA) draagt bij aan de normale werking van het hart, de hersenen en het gezichtsvermogen.

Omega 6 (in de vorm van linolzuur) is goed voor het instandhouden van normale cholesterolgehalten in het bloed.

Omega 9 is een belangrijk bestanddeel van je zenuwen en celmembranen.¹

Omega 3-6-9

Welke omega heb je nodig?

Hoewel omega 9 dus zeker waardevol is als bouwsteen, wordt het niet als essentieel beschouwd omdat je lichaam het zelf kan aanmaken; je hoeft dus geen voeding met omega 9 binnen te krijgen om hier voldoende van te hebben. Daarom dat er voor (de inname van) omega 9 ook helemaal geen 'dagelijkse aanbevolen hoeveelheden' en gezondheidsclaims zijn vastgesteld. Dit in tegenstelling tot omega 3 en 6, welke we wel uit onze voeding moeten halen.


Zoek de balans

Maar het is niet zo simpel als dat. Hoewel omega 3 en 6 even belangrijk zijn, moet je inname ervan idealiter gelijk aan elkaar zijn.


Omega 3 en 6 gebruiken namelijk dezelfde omzettingsenzymen tijdens het proces van opname in ons lichaam 2. Krijg je van de één dus meer binnen dan de ander, dan blokkeert deze dus als het ware de opname waardoor de balans nog verder scheefgetrokken wordt.


In ons westerse dieet zien we dat deze verhouding bijna altijd extreem scheefgetrokken is. Omega 6 komt voor in veel populaire (en goedkope) oliën en wordt daarom ook in veel bewerkt voedsel gebruikt. Hierdoor is de verhouding omega 3:6 gemiddeld verschoven naar 1:10 tot zelfs 1:20! Terwijl dit dus idealiter 1:1 tot 1:4 is.²


En bij dit verhaal komt omega 9 weer om de hoek kijken: als we deze goedkopere zaadoliën gaan vervangen door andere vetbronnen (zoals olijfolie) zien we dat deze vaak juist omega 9 bevatten. Is deze olie dan beter vanwege de omega 9? Nee, maar wel omdat het jouw inname van omega 6 omlaag brengt.

Waar vind je omega 3, 6 en 9?

Bronnen van omega 3

De essentiële vetzuren waarvan je moet opletten of je wel genoeg ervan binnen krijgt.

  • Vette vis zoals makreel, zalm, haring, sardines, ansjovis (EPA & DHA)

  • Schaal- en schelpdieren zoals oesters en mosselen (EPA & DHA)

  • Algen en algenolie (EPA & DHA)

  • Lijnzaad en lijnzaadolie (ALA)

  • Chiazaad (ALA)

  • Hennepzaad (ALA)

  • Walnoten (ALA)

  • Koolzaadolie (ALA)

  • Groene bladgroenten zoals spinazie en postelein (kleine hoeveelheden ALA)

Bronnen van Omega 6

Het vetzuur dat we vaak in overvloed binnenkrijgen via bewerkte voeding en plantaardige oliën.

  • Zonnebloemolie (Linolzuur)

  • Maïsolie (Linolzuur)

  • Sojaolie (Linolzuur)

  • Saffloerolie (Linolzuur)

  • Margarine en halvarine (Linolzuur)

  • Zonnebloempitten en pompoenpitten (Linolzuur)

  • Pinda’s (Linolzuur)

  • Teunisbloemolie (GLA / Gamma-linoleenzuur)

  • Bernagieolie (GLA / Gamma-linoleenzuur)

  • Dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren (Arachidonzuur)


Foto: Karola G


Omega 3-6-9

Omega 9

Het niet-essentiële vetzuur dat je lichaam zelf aanmaakt, maar ook in gezonde vetbronnen zit.

  • Olijfolie en olijven (Oliezuur)

  • Avocado en avocado-olie (Oliezuur)

  • Noten zoals amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pecannoten en macadamianoten (Oliezuur)

  • Sesamolie (Oliezuur)

  • Pindaolie (Oliezuur)


Foto: ReadyMade


Hoe vind je de juiste balans?

Om de balans te herstellen, moet je dus weten waar je al omega 6 binnen krijgt en hoe je gericht de juiste omega 3 bronnen toevoegt.


De overvloed aan omega 6 komt dus vooral uit goedkope, veelgebruikte oliën zoals zonnebloemolie en maïsolie, die massaal worden verwerkt in bewerkte voeding, snacks, bakproducten en zelfs in sommige supplementen.


Aan de andere kant moet je bij omega 3 wel kritisch zijn. De twee belangrijkste vormen van omega 3 zijn DHA en EPA. De plantaardige variant (van walnoten en chiazaad) is ALA. Een omega 3 vorm waar ons lichaam niks mee doet. Het kan het wel omzetten naar de voor ons nuttige EPA en DHA, maar doet dit maar erg beperkt, waardoor voldoende omega 3 uit noten en zaden halen bijna niet mogelijk is.³


Wil je precies weten hoe je toch EPA en DHA volledig via plantaardige voeding binnen kunt krijgen? Lees dan ons artikel over vegan omega 3.


Waarom zijn er omega 3-6-9 supplementen op de markt?

Uit alle informatie hierboven is het je wel duidelijk geworden. Extra omega 6 heb je zeer waarschijnlijk niet nodig en zul je je juist eerder willen richten op het verminderen van de inname van dit vetzuur. Omega 9 is zowel via voeding als via een supplement eigenlijk overbodig, omdat je lichaam het zelf kan aanmaken.


Dus waarom zien we dan toch supplementen worden aangeboden met alle drie de omega’s? Dit heeft puur met marketing en eventueel wat verouderde kennis te maken. Een 'multi' klinkt gewoon altijd goed. Dus een 'complete omega' supplement zal dan wel beter zijn dan enkel omega 3, toch? Bedenk daarbij dat omega 6 en omega 9 de 'goedkoopste' twee vetzuren zijn en voilá je hebt een 'goedgevuld' én goedkoop supplement. Klinkt mooi, maar als consument heb je er maar weinig aan.

Als je dus al een supplement overweegt dan is omega 3 eigenlijk de enige vetzuur waar je, je het beste in kunt verdiepen. Zoek voor jezelf uit of je meer DHA of EPA kunt gebruiken en of je voor een (duurzame) visolie gaat of een gekweekte omega 3 uit algenolie. Omdat we bij Laveen enkel volledig plantaardige supplementen produceren maken wij dus ook gebruik van deze algenolie. Een zuiver, duurzaam én gezonde bron.


Alle omega 3 supplementen van Laveen

FAQ

Hoeveel EPA en DHA heb ik dagelijks nodig?

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om dagelijks 200 milligram van de actieve omega 3-vetzuren EPA en DHA binnen te krijgen. Dit staat gelijk aan één keer per week vette vis eten. Als je geen vis eet, kan suppletie met EPA en DHA (bijvoorbeeld via algenolie) een effectieve manier zijn om deze aanbeveling te behalen.

Is omega 3 uit noten hetzelfde als uit vis?

Nee, de omega 3 uit noten (zoals walnoten) is de ALA-vorm. De omega 3 uit vis is de direct bruikbare EPA- en DHA-vorm. Je lichaam kan ALA slechts zeer beperkt omzetten naar EPA en DHA. Hoewel noten gezond zijn, zijn ze dus geen efficiënte bron om de noodzakelijke actieve EPA- en DHA-niveaus in het lichaam te verhogen.

Is een omega 3-6-9 supplement nuttig?

In de meeste gevallen is het niet nuttig. Omega 9 maakt je lichaam zelf aan en is niet nodig om via je voeding (of een supplement) binnen te krijgen. Omega 3 en 6 zijn wél essentieel, maar omdat omega 6 vaak al in grote hoeveelheden in ons westers dieet voorkomt is supplementeren vaak niet nodig. Voor de meeste mensen is het juist vaak eerder aan te raden hun omega 6 inname te verminderen in plaats van bij te supplementeren.

Zijn de Omega 3 vetzuren in visolie en algenolie hetzelfde?

Ja, sardientjes zijn een geweldige keuze voor zwangere vrouwen. Ze bevattJa, in principe bevatten beide oliën de biologisch actieve vormen DHA en EPA, die je lichaam nodig heeft. Algen zijn de oorspronkelijke bron waar vissen hun omega 3 vandaan halen. In de algenolie supplementen van Laveen vind je voornamelijk DHA. Dit komt omdat wij streven naar de meest zuivere en stabiele samenstelling.