
Waar is Biotine goed voor?
- Biotine draagt bij aan een normaal energieleverend metabolisme.
- Biotine draagt bij aan een normale stofwisseling van macronutriënten.
- Biotine draagt bij aan een normale werking van het zenuwstelsel.
- Biotine draagt bij aan een normale psychologische functie.
- Biotine draagt bij aan het behoud van normaal haar.
- Biotine draagt bij aan het behoud van normale slijmvliezen.
- Biotine draagt bij aan het behoud van een normale huid.
Welke vorm kiest Laveen?
D-Biotine
Van nature zit er in eten en drinken biotine of biocytine. Maar niet elke vorm doet iets in je lichaam.
Biotine bestaat in acht verschillende structuren, maar alleen de D-vorm is biologisch actief — dat wil zeggen: alleen deze herkent je lichaam en kan het gebruiken.
Biotine werkt bovendien nauw samen met andere B-vitamines zoals foliumzuur, pantotheenzuur en vitamine B12.
Vorm |
Opneembaarheid |
Zuiver/mild |
Toegestaan in EU? |
Opmerking |
---|---|---|---|---|
D-biotine (synthetisch) |
Goed |
Ja |
✅ Ja |
Standaardvorm, goed opneembaar |
D-biotine (fermentatie) |
Zeer goed |
Ja |
✅ Ja |
Keuze Laveen: natuurlijker |
Biotine uit gist |
Goed tot zeer goed |
Ja |
✅ Ja |
Whole food, mild voor lichaam |
Biocytine (voedingsvorm) |
Matig |
Ja |
✅ Ja (in voeding) |
Moet eerst worden afgebroken |
DL-biotine |
Slecht |
Nee |
❌ Nee |
Waar wordt D-biotine uit gewonnen?
Voor de productie van D-biotine wordt meestal gebruikgemaakt van plantaardige grondstoffen zoals glucose of andere suikers uit maïs of granen. Deze worden via een zorgvuldig gecontroleerd fermentatieproces door micro-organismen omgezet in biotine. Zo ontstaat een biologisch actieve vorm: D-biotine, de natuurlijke en opneembare variant die het lichaam daadwerkelijk gebruikt.
In welke voeding vind je biotine?
Plantaardige bronnen
-
Noten
Amandelen, walnoten, en pinda's bevatten aanzienlijke hoeveelheden biotine. -
Zaden
Zonnebloempitten, chiazaad, en lijnzaad zijn ook goede bronnen van biotine. -
Peulvruchten
Linzen, kikkererwten, en zwarte bonen zijn rijk aan biotine. -
Sojaproducten
Tofu en tempeh zijn uitstekende plantaardige bronnen van biotine. -
Volkoren granen
Volkoren brood, volkoren pasta, en havermout leveren ook kleine hoeveelheden biotine. -
Groenten
Zoete aardappelen, spinazie, en broccoli bevatten ook biotine.
Wetenschappelijke onderbouwing van D-Biotine
National Institutes of Health (NIH)
Het NIH erkent biotine als een essentiële B-vitamine. Ze geven aan dat alleen de D-vorm biologisch actief is. Andere vormen (zoals DL-biotine) hebben geen vitaminewerking in het menselijk lichaam.
European Food Safety Authority (EFSA)
De EFSA beschouwt D-biotine als een veilige en toegestane vorm van biotine voor gebruik in voedingssupplementen. Deze vorm is opgenomen in de officiële EU-lijst van toegestane vitaminen en mineralen (Verordening EG 1170/2009).
PubMed (wetenschappelijke studies)
PubMed bevat tientallen studies waarin D-biotine wordt gebruikt als standaardvorm bij onderzoeken. De werkzaamheid en veiligheid zijn uitgebreid gedocumenteerd.
Nutrients Journal
Vaktijdschriften zoals Nutrients beschrijven regelmatig de rol van biotine in het lichaam. D-biotine wordt daarin genoemd als goed opneembare, actieve en onderzochte vorm, die in lage doseringen effectief is gebleken.
Deel en ontvang 15% korting!
Deel dit product eenvoudig op een van de volgende sociale netwerken en ontvang 15% korting!